Ιστορικό Αροδαφνούσας

 

 • 1974
   

  Με την αρωγή του Εθνάρχη Μακαρίου ΙΙΙ, και την πρωτοβουλία του Σώματος Κυπρίων Οδηγών, γίνεται η πρώτη Πορεία «Αγάπης» με κύριο σκοπό να μαζευτούν χρήματα για την ανέγερση νοσηλευτηρίου για την φροντίδα καρκινοπαθών. Μετά τα τραγικά γεγονότα της Τουρκικής εισβολής το 1974, οι εργασίες ανέγερσης αναστάληκαν. Οι καρκινοπαθείς και οι οικογένειες τους υπέφεραν ακόμα περισσότερο από την απουσία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού να τους φροντίσει και να τους περιθάλψει.

  Η Χριστοδούλα, που καταγόταν από την Αμμόχωστο, το 1974 αναγκάζεται βαριά άρρωστη με προχωρημένο καρκίνο να φύγει με τους συγγενείς της από το σπίτι της λόγω της εισβολής και να πεθάνει στη προσφυγιά αβοήθητη γιατί τα νοσοκομεία ήταν γεμάτα με πληγωμένους στρατιώτες.

  Ο Δρ. Σουλιώτης, γιατρός της Χριστοδούλας, πείσμωσε και εισηγήθηκε να διοργανωθεί μία ετήσια πορεία εις μνήμη της και μέσω αυτής της Πορείας να μαζέψουν τους απαραίτητους πόρους για την ανέγερση ενός νοσηλευτικού ιδρύματος για φροντίδα των καρκινοπαθών. Έτσι η Πορεία Αγάπης μετονομάστηκε σε Πορεία Χριστοδούλας.

  Ο τότε Πρόεδρος του Αντικαρκινικού Χακόπ Κεχεκιάν πρόσφερε τα πρώτα χρήματα για να αρχίσει το χτίσιμο της «Αροδαφνούσας».

 • 1976

  Λειτουργεί για πρώτη φορά το Νοσηλευτηρίο «Αροδαφνούσα» (5 θαλάμοι με 6 κρεβάτια ο κάθε θάλαμος) που κύριο σκοπό είχε την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων και άπορων καρκινοπαθών και κυρίως ασθενών τελικού σταδίου που χρειάζονταν στέγη και φροντίδα.

 • 1994

  Προστίθενται τρία μονόκλινα δωμάτια και καθιστικό για τους ασθενείς με το κληροδότημα της Barbara Wilks.

 • 2010

  Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα στην ανακουφιστική φροντίδα που στόχο έχει την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους, αναβαθμίσαμε την Αροδαφνούσα, δημιουργώντας 13 μονόκλινα δωμάτια και ένα δίκλινο προσφέροντας στους ασθενείς όλων των σταδίων που φιλοξενούμε τον δικό του προσωπικό χώρο, με σύγχρονο εξοπλισμό και τη δυνατότητα παραμονής των αγαπημένων προσώπων, κοντά του. Ταυτόχρονα ανακαινίστηκαν όλοι οι εσωτερικοί και εξωτερικοί κοινόχρηστοι χώροι. Λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων αποφασίστηκε όπως το έργο ολοκληρωθεί σε 4-5 φάσεις, ανάλογα πάντοτε με τις οικονομικές δυνατότητες του Συνδέσμου. Η αγάπη και η προθυμία του κοινού, να μας βοηθήσει, ήταν απρόσμενη και συγκινητική. Πολύ γρήγορα, εταιρείες, άτομα και οργανωμένα σύνολα ανταποκρίθηκαν, στο κάλεσμα μας, για βοήθεια. Τα χρήματα, εξασφαλίστηκαν και έτσι το έργο ολοκληρώνεται χωρίς καμία διακοπή. Η Αροδαφνούσα, μεταμορφώνεται από ψυχρό και απρόσωπο νοσηλευτήριο, σε μια ζεστή αγκαλιά, που μαζί με τη φροντίδα και την αγάπη, προσφέρει άνεση και θερμή φιλοξενία σε ένα χώρο χαρούμενο, με χρώμα και αισιοδοξία.

   
 • 2013

  Λόγω της οικονομικής κρίσης, η Αροδαφνούσα αναγκάζεται να σταματήσει τη λειτουργία κάποιων δωματίων.

 • 2015

  Επαναλειτουργεί πλήρως όλα τα δωμάτια με τη βοήθεια χορηγών.

 • 2016

  Ξεκινά το έργο επέκτασης.