Πορεία Χριστοδούλας

Η μεγαλύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο

Μετά τα τραγικά γεγονότα, της Τουρκικής Εισβολής του 1974 και της κατοχής του 38% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πόνος και η ταλαιπωρία των καρκινοπαθών συνανθρώπων μας και των οικογενειών τους, ήταν δυσβάστακτος, λόγω της απουσίας νοσηλευτηρίου που θα πρόσφερε φροντίδα και θαλπωρή στους πάσχοντες.

Ο τότε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Χακόπ Κεχεγιάν, με δική του μεγάλη εισφορά και μετά από  επίπονες προσπάθειες και στενή συνεργασία με τον Δρ. Δημήτρη Σουλιώτη και τα υπόλοιπα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αποφάσισαν την ανέγερση Νοσηλευτηρίου, το οποίο ονόμασαν «Αροδαφνούσα».

Ο Δρ. Δημήτρης Σουλιώτης, εισηγήθηκε τότε, και η εισήγηση του έγινε αποδεκτή, όπως για τη οικονομική στήριξη του νοσηλευτηρίου, οργανώνεται κάθε χρόνο Πορεία, εις μνήμη της καρκινοπαθούς Χριστοδούλας, από τον Αγίο Μέμνονα Αμμοχώστου, η οποία ξεσπιτώθηκε με βία από το βάρβαρο εισβολέα και βαριά κτυπημένη από τον καρκίνο, περπάτησε το δρόμο της προσφυγιάς, έφθασε στη Σωτήρα όπου πέθανε με πόνο στη ψυχή και στο σώμα χωρίς ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα.

Η πρώτη Πορεία Χριστοδούλας πραγματοποιήθηκε το 1976 και έκτοτε, πραγματοποιείται κάθε Απρίλιο. Ο σκοπός της Πορείας Χριστοδούλας, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε θέματα καρκίνου και η εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων, για τη λειτουργία των πολλαπλών προγραμμάτων και υπηρεσιών, που προσφέρονται δωρεάν προς τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας.

Η Πορεία έχει καθιερωθεί, από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, ως μια ετήσια εκδήλωση κοινωνικής αλληλεγγύης και ηθικής συμπαράστασης προς τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους και αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων του Συνδέσμου.

Ο Θεσμός της Πορείας αποδίδει κάθε χρόνο, τον απαιτούμενο σεβασμό, το ενδιαφέρον και την αγάπη σ’ όλους όσους πάσχουν από καρκίνο και στο πρόσωπο της Χριστοδούλας, βλέπει το σύμβολο αγώνα για την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου.

Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος, με το ουσιαστικό έργο του, το οποίο εκτιμάται από το κοινό, συμπαραστέκεται και συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια αυτή και ανταποκρίνεται με τη δέουσα στοργή και κατανόηση, γιατί ο καρκίνος είναι υπόθεση που αφορά όλους μας και χρειάζεται την από κοινού αντιμετώπιση.

Τα έσοδα από την Πορεία, κάθε χρόνο, ανέρχονται γύρω στα €500.000 και αυτό βοηθά σημαντικά ώστε ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου να συνεχίσει να προσφέρει δωρεάν εξειδικευμένες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς τους καρκινοπαθείς.

Κατά το 2016 οι καθαρές εισφορές από την Πορεία Χριστοδουλας και τον Παγκύπριο Έρανο ανήλθαν στο ποσό των €510.000 περίπου. Το ποσό αυτό έχει χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για κάλυψη των δαπανών για τη λειτουργία των δωρεάν προσφερομένων υπηρεσιών προς τους καρκινοπαθείς.

Χορηγοί

Κύριος χορηγός και υποστηρικτής της Πορείας Χριστοδούλας είναι η Τράπεζα Κύπρου η οποία στηρίζει έμπρακτα τη Πορεία και έχει συνδέσει το όνομά της με την μεγαλύτερη προσπάθεια, που γίνεται, ενάντια στον καρκίνο. Η Τράπεζα Κύπρου, με το ανθρώπινο δυναμικό της, οργανώνουν διάφορες, εκδηλώσεις που σκοπό έχουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου. Μεγάλη στήριξη προσφέρουν επίσης και τα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Επικοινωνία έντυπα και ηλεκτρονικά.

Υποστηρικτές

Υποστηρικτές της Πορείας είναι επίσης Δήμοι, Κοινότητες, Σωματεία, Κόματα, Τράπεζες, Κυβερνητικά Τμήματα, Ημικρατικοί Οργανισμοί, Σχολεία, Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Υπεραγορές, ιδιωτικές επιχειρήσεις κ.ά.

Μια από τις κύριες εκδηλώσεις που οργανώνονται με την ευκαιρία της Πορείας Χριστοδούλας είναι και ο παγκύπριος οδικός έρανος, όπου μέσω περιπτέρων που τοποθετούνται σε κεντρικά σημεία, όλων των Πόλεων της Κύπρου, καλούν το κυπριακό κοινό να συνεισφέρει γενναιόδωρα. Τα περίπτερα στελεχώνουν εθελοντές, νεολαίες κομμάτων, μαθητές  και οργανωμένοι γονείς, φοιτητές Πανεπιστημίων και Κολεγίων, οι Δήμοι και άλλα οργανωμένα σύνολα.