Αρωματοθεραπεία

Η Αρωματοθεραπεία αποτελεί μια συμπληρωματική θεραπεία στην οποία χρησιμοποιούνται αιθέρια έλαια ώστε να προκληθεί χαλάρωση και ανακούφιση από τα συμπτώματα κάποιας πάθησης.

Τα αιθέρια έλαια είναι ιδιαίτερα πυκνά αρωματικά εκχυλίσματα, που εξάγονται με απόσταξη από ανθούς, σπόρους, δέντρα, φύλλα ή ρίζες. Τα έλαια αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μασάζ, ή ως κομπρέσες πάνω στο δέρμα, ή προστίθενται στο νερό του μπάνιου ή διαχέονται στον αέρα για εισπνοές. Τα αιθέρια έλαια είναι τονωτικά, χαλαρωτικά, αναζωογονητικά, ηρεμιστικά, αποσυμφορητικά, βακτηριοκτόνα, αντιφλεγμονώδη, διουρητικά, εμμηναγωγά και αναλγητικά. Έχει βρεθεί ότι ανακουφίζουν από μυϊκούς και ρευματικούς πόνους, πονοκεφάλους, ημικρανίες, ορμονικές διαταραχές, συμπτώματα γρίπης, δύσπνοιας, βήχα και βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους, της κατάθλιψης και της αϋπνίας.

Η αρωματοθεραπεία δρα μέσω της όσφρησης, αλλά και μέσω της απορρόφησης από το δέρμα, όπου τα έλαια απορροφώνται απευθείας από το δέρμα μέσω μάλαξης και δρουν άμεσα στο σώμα. Η ομάδα αρωματοθεραπευτών του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου αποτελείται από εκπαιδευμένους επαγγελματίες στις ανάγκες των ασθενών με καρκίνο. 

Η Υπηρεσία προσφέρεται στη Λευκωσία στο Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα».

Η βοήθεια που παρέχει ο Αρωματοθεραπευτής

Η αφή, το εργαλείο της μάλαξης, είναι το θεραπευτικό άγγιγμα και ένας από τους πέντε βασικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και βιώνουν τον κόσμο. Με το άγγιγμα μπορούμε να ανακουφιστούμε, να επικοινωνήσουμε, να εκφράσουμε αγάπη, να καταπραΰνουμε τον πόνο και να θεραπευτούμε.

Η μέθοδος της αρωματοθεραπείας είναι ευεργετική για κάθε άνθρωπο που ασθενεί γιατί εκφράζει στοργή και φροντίδα, απομακρύνοντας τον πόνο και το άγχος.

Η αρωματοθεραπεία:

  • Βοηθά στον έλεγχο του πόνου
  • Συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ύπνου
  • Συμβάλλει στην ανάρρωση, ενισχύοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Προσφέρει ανακούφιση από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας (π.χ. αναγούλες)Βελτίωνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος
  • Φέρνει ευεξία και μειώνει το στρες
  • Συμβάλλει θετικά στη ψυχολογική διάθεση και χαλάρωση του ασθενή
  • Επιδρά θετικά στο λεμφικό και κυκλοφοριακό σύστημα  
  • Προσφέρει ανακούφιση από πονοκεφάλους και ημικρανίες

Οι ιδιότητες των αιθέριων ελαίων

Ανακούφιση: χαμομήλι, λεβάντα και δεντρολίβανο

Ανάπλαση: ylang-ylang, φασκόμηλο, τριαντάφυλλο και έλαιο neroli

Ενεργοποίηση: δεντρολίβανο και πατσούλι

Απορρόφηση: ευκάλυπτος, πεύκος και μέντα

 

Πως μπορείτε να λάβετε την Υπηρεσία Αρωματοθεραπείας

Οι ασθενείς παραπέμπονται στην Υπηρεσία Αρωματοθεραπείας από τον Θεράποντα Ιατρό τους.