Ιστορικό Αροδαφνούσας

 

 • Μάρτιος του 1974
   

  Διοργανώνεται η πρώτη Πορεία «Αγάπης» με κύριο σκοπό να μαζευτούν χρήματα για την ανέγερση νοσηλευτηρίου για την φροντίδα καρκινοπαθών. Μετά τα τραγικά γεγονότα της Τουρκικής εισβολής το 1974, οι εργασίες αναστάληκαν. Οι καρκινοπαθείς και οι οικογένειες τους υπέφεραν ακόμα περισσότερο από την απουσία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να τους περιθάλψει. Η Χριστοδούλα, το 1974 αναγκάζεται βαριά άρρωστη με προχωρημένο καρκίνο να φύγει από το σπίτι της στην Αμμόχωστο λόγω της εισβολής και να πεθάνει στη προσφυγιά αβοήθητη γιατί τα νοσοκομεία ήταν γεμάτα με πληγωμένους στρατιώτες. Ο Δρ. Σουλιώτης, γιατρός της Χριστοδούλας, εισηγείται να μετονομαστεί η Πορεία Αγάπης σε πορεία Χριστοδούλας εις μνήμη της. Ο τότε Πρόεδρος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου Χακόπ Κεχεγιάν πρόσφερε τα πρώτα χρήματα για την ανέγερση της «Αροδαφνούσας».

 • Οκτώβριος του 1976

  Λειτουργεί για πρώτη φορά το Νοσηλευτηρίο «Αροδαφνούσα» (5 δωμάτια με 6 κρεβάτια το κάθε δωμάτιο) που κύριο σκοπό είχε την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων και άπορων καρκινοπαθών και κυρίως ασθενών τελικού σταδίου που χρειάζονταν στέγη και φροντίδα.

 • 1994

  Γίνεται μερική ανακαίνιση και προστίθενται τρία μονόκλινα δωμάτια και καθιστικό για τους ασθενείς με κληροδότημα της Barbara Wilks, Αγγλίδας εγκατεστημένης στην Κύπρο που εκτίμησε το έργο του Συνδέσμου.

 • 2010

  Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ανακουφιστική φροντίδα που στόχο έχει την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους, η Αροδαφνούσα αναβαθμίζεται, δημιουργώντας 13 μονόκλινα δωμάτια και ένα δίκλινο προσφέροντας στους ασθενείς όλων των σταδίων τον δικό τους προσωπικό χώρο, με σύγχρονο εξοπλισμό και τη δυνατότητα παραμονής των αγαπημένων προσώπων, κοντά τους. Ταυτόχρονα ανακαινίστηκαν όλοι οι εσωτερικοί και εξωτερικοί κοινόχρηστοι χώροι. Λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων αποφασίστηκε όπως το έργο ολοκληρωθεί σε 4-5 φάσεις, ανάλογα πάντοτε με τις οικονομικές δυνατότητες του Συνδέσμου. Η αγάπη και η προθυμία του κοινού, να βοηθήσει, ήταν απρόσμενη και συγκινητική. Πολύ γρήγορα, εταιρείες, άτομα και οργανωμένα σύνολα ανταποκρίθηκαν, στο κάλεσμα μας, για βοήθεια. Τα χρήματα, εξασφαλίστηκαν και έτσι το έργο ολοκληρώνεται χωρίς καμία διακοπή. Η Αροδαφνούσα, μεταμορφώνεται σ’ένα νοσηλευτήριο με «χρώμα», με ανέσεις για τον ασθενή και την οικογένεια του και προσφέρει σφαιρική φροντίδα από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας.

   
 • 2013

  Λόγω της οικονομικής κρίσης, η Αροδαφνούσα αναγκάζεται να σταματήσει τη λειτουργία κάποιων δωματίων.

 • 2015

  Για ακόμα μια φορά η κυπριακή κοινωνία στέκεται αρωγός και με τη στήριξη χορηγών επαναλειτουργούν όλα τα δωμάτια.

 • 2016

  Σύμφωνα με ευρωπαϊκές μελέτες, υπάρχει ανάγκη για περισσότερες κλίνες ανακουφιστικής φροντίδας Παγκύπρια. Για τον λόγο αυτό, ξεκινά το έργο επέκτασης της Αροδαφνούσας έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει γύρω στους 25 καρκινοπαθείς.