Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΑΡΟΔΑΦΝΟΥΣΑ»

Το Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα» είναι το πρώτο και μοναδικό κέντρο στο είδος του στην Κύπρο το οποίο προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας σε καρκινοπαθείς ασθενείς. Στο Κέντρο φιλοξενούνται ενδονοσοκομειακά ασθενείς που χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο παρέχονται υπηρεσίες για εξωτερικούς ασθενείς.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται στην «Αροδαφνούσα» αντιμετωπίζονται σφαιρικά από μία διεπιστημονική ομάδα που στελεχώνεται από Επαγγελματίες Υγείας με ειδίκευση στην Ανακουφιστική Φροντίδα (Γιατροί, Νοσηλευτές, Φυσικοθεραπευτές, Αρωματοθεραπεύτριες, Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί). Την ομάδα συμπληρώνουν εθελοντές και ιερέας/εις. Σκοπός του Κέντρου είναι η κάλυψη των αναγκών τόσο των ασθενών όσο και των οικογενειών τους σε όλα τα στάδια της ασθένειας.

Στην «Αροδαφνούσα» λειτουργούν 26 μονόκλινα δωμάτια νοσηλείας καθώς και επιπρόσθετοι χώροι θεραπειών και συναντήσεων με Επαγγελματίες Υγείας. Στο οίκημα στεγάζονται επίσης τα Κεντρικά Γραφεία του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου και η Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Νοσηλευτικής Φροντίδας.

Όλες οι υπηρεσίες προσφέρονται προς όλους τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους, δωρεάν.

Οι ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες που προσφέρονται στους χώρους της «Αροδαφνούσας» είναι:

 • Διαχείριση πόνου και άλλων συμπτωμάτων
 • Υποστηρικτική αγωγή (όπως μεταγγίσεις, ενυδατώσεις κ.α.)
 • Ψυχολογική στήριξη του ασθενή και των οικείων του
 • Κοινωνική στήριξη, διερεύνηση τρόπων οικονομικής και άλλης στήριξης
 • Πνευματική στήριξη
 • Φυσικοθεραπεία
 • Αρωματοθεραπεία
 • Φιλοξενία/νοσηλεία εν όσο ο ασθενής υποβάλλεται σε θεραπεία (ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία) σε Ογκολογικά Κέντρα
 • Σύντομη παραμονή ασθενών για ξεκούραση και υποστήριξη της οικογένειάς τους
 • Φιλοξενία και σφαιρική φροντίδα ασθενών τελικού σταδίου
 • Όπου κρίνεται αναγκαίο και σε συνεννόηση με τον ασθενή ή την οικογένεια του, καλούνται άλλοι ειδικοί (όπως λογοθεραπευτής, διατροφολόγος ή ειδικός γιατρός) για περαιτέρω φροντίδα του ασθενή

Υπηρεσίες για εξωτερικούς ασθενείς:

 • Επισκέψεις στους γιατρούς του Κέντρου
 • Φυσικοθεραπεία
 • Θεραπείες λεμφοιδήματος
 • Αρωματοθεραπεία
 • Ψυχολογική, Κοινωνική και Πνευματική στήριξη
 • Ημερήσια απασχόληση ομάδων ασθενών ή πρώην ασθενών

Πνευματικές Ανάγκες

Το Κέντρο δέχεται ασθενείς όλων των θρησκευμάτων με τον απαραίτητο σεβασμό και εκτίμηση προς τις πεποιθήσεις του καθενός ξεχωριστά.

Εισαγωγή  στην «Αροδαφνούσα»

Η εισαγωγή ασθενών στην «Αροδαφνούσα» γίνεται μέσω παραπομπής από τον Θεράποντα Ιατρό και σε συνεννόηση με αυτόν. Η διεπιστημονική ομάδα της «Αροδαφνούσας» συνεργάζεται καθημερινά και στοχευμένα ώστε η προσφορά φροντίδας προς τον ασθενή να γίνεται από όλες τις υπηρεσίες του Κέντρου και να ανταποκρίνεται πλήρως στις εξειδικευμένες του ανάγκες. Οι Επαγγελματίες Υγείας του Κέντρου, συνεργάζονται με τον Θεράποντα Ιατρό του ασθενή καθόλη την παραμονή του.

Χρόνος παραμονής ασθενών

Κύριο μέλημά μας είναι η παροχή φροντίδας σε όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς, γι’ αυτό η νοσηλεία, συνήθως, δεν ξεπερνά τις  1  έως 2  εβδομάδες. Το εξιτήριο ενός ασθενή, προϋποθέτει τη συνέχιση της ολιστικής φροντίδας μέσω της Υπηρεσίας Κατ’ Οίκον Φροντίδας στο σπίτι του ή όπου αλλού επιλέξει ο ίδιος ή η οικογένειά του..

Γενικές Πληροφορίες για τον Ασθενή και τους Επισκέπτες

Επισκεπτήριο - Οι ώρες του επισκεπτηρίου είναι τις καθημερινές από τις 11:30-13:30 και το  Σαββατοκυριάκο από τις 10:30-13:30.

Παρόλα αυτά, όταν ζητηθεί,μπορούν να γίνουν και άλλες διευθετήσεις

Τηλέφωνο - Το τηλέφωνο επικοινωνίας του Κέντρου επί 24ώρου είναι 22446315 και 22446326

Εκτός από τη λειτουργία της «Αροδαφνούσας» στη Λευκωσία, ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου λειτουργεί το «Ευαγόρειο» Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας στη Λεμεσό.

Ο Σύνδεσμος επίσης προσφέρει υπηρεσίες προς τους ασθενείς, στο σπίτι τους, ή στις εγκαταστάσεις του, που περιλαμβάνουν:

·         Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα

·         Ψυχολογική, Κοινωνική και Πνευματική στήριξη

·         Φυσικοθεραπεία

·         Αρωματοθεραπεία

·         Μεταφορά από όλες τις πόλεις προς και από τα Ογκολογικά Κέντρα στη Λευκωσία

          και τη Λεμεσό για θεραπείες

Όλες οι υπηρεσίες του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου προσφέρονται δωρεάν, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση του ασθενή, την καταγωγή ή το θρήσκευμα του.

Εθελοντές

Ένα μεγάλο στήριγμα για τη λειτουργία και τη δράση του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, διαχρονικά,  είναι οι εθελοντές οι οποίοι προσφέρουν ανιδιοτελώς την πολύτιμη βοήθειά τους σε διάφορους τομείς.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.anticancersociety.org.cy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας ΑΡΟΔΑΦΝΟΥΣΑ