31 Μαΐου, 2016

Συνέπειες στην υγεία από την έκθεση στον περιβαλλοντικό καπνό

Πολλές είναι οι μελέτες που επιβεβαιώνουν τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και τη ζωή γενικότερα, που συνδέονται με το παθητικό κάπνισμα.

Για τους μη καπνιστές που ζουν με καπνιστές, ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα είναι 20-30%, ο δε κίνδυνος στεφανιαίας νόσου είναι αυξημένος κατά 25-30%. Το παθητικό κάπνισμα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα μικρά παιδιά και τα βρέφη.

Η έκθεση των εγκύων στον καπνό του περιβάλλοντος έχει ως συνέπεια νεογνά χαμηλού βάρους, θάνατο του εμβρύου και πρόωρα νεογνά. Περισσότεροι από 79.000 ενήλικες στις χώρες - μέλη της Ε.Ε., πεθαίνουν κάθε χρόνο, λόγω παθητικού καπνίσματος.

Οι κύριοι λόγοι χρόνιας και εντατικής έκθεσης στον καπνό του περιβάλλοντος, είναι το σπίτι και ο χώρος εργασίας. Οι κανονισμοί απαγόρευσης του καπνίσματος οδήγησαν σε σχεδόν πλήρη εξάλειψη της έκθεσης στο χώρο εργασίας σε αρκετές χώρες-μέλη της ΕΕ.

Η μείωση του παθητικού και ενεργητικού καπνίσματος θα οδηγήσουν στη μείωση των ασθενειών και της θνησιμότητας εξαιτίας του καρκίνου των πνευμόνων, της στεφανιαίας νόσου, των αναπνευστικών νόσων και των εγκεφαλικών επεισοδίων και στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, έχει χαρακτηρισθεί ως η δεύτερη αποτελεσματικότερη παρέμβαση για τη μείωση της θνησιμότητας και της νοσηρότητας, που σχετίζονται με τη χρήση καπνού, μετά τις αυξήσεις των φόρων για τα καπνικά προϊόντα.

 

Στέλιος. Γ. Συκαλλίδης
Πρόεδρος
Κυπριακού Εθνικού Συνασπισμού
για Αποτροπή του Καπνίσματος (ΚΕΣΑΚ)