18 Σεπτεμβρίου, 2017

Καρκίνος του προστάτη

 

Τι είναι ο καρκίνος του προστάτη

O καρκίνος του προστάτη είναι ένα είδος καρκίνου που αναπτύσσεται στον προστάτη αδένα. Ο προστάτης είναι ένας από τους σημαντικότερους αδένες στον οργανισμό των ανδρών. Βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και έχει σχήμα και μέγεθος κάστανου. Ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός για τη διαδικασία της γονιμοποίησης. Παρέχει ένα μέρος του υγρού που είναι απαραίτητο για την εκσπερμάτιση, ενώ ταυτόχρονα εμπλουτίζει το σπέρμα με απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Οι περισσότεροι καρκίνοι του προστάτη αναπτύσσονται αργά, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου τα καρκινικά κύτταρα είναι δυνατό να κάνουν μετάσταση (δηλαδή να εξαπλωθούν) και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως στα οστά και στους λεμφαδένες.

Ποια είναι τα συμπτώματά του;

Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να μην δώσει καθόλου συμπτώματα (ειδικά σε αρχικά στάδια οι ασθενείς μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί).  Μπορεί όμως να προκαλέσει δυσκολία στην ούρηση, συχνουρία, νυκτουρία, αιματουρία, προβλήματα κατά τη συνουσία και στυτική δυσλειτουργία . Άλλα συμπτώματα είναι πιθανό να εκδηλωθούν σε μεταγενέστερα στάδια της ασθένειας, όταν δώσει μεταστάσεις, π.χ οστικό πόνο, αδυναμία, απώλεια όρεξης και βάρους.

Ποιες θεραπείες προσφέρονται σήμερα για τον καρκίνο του προστάτη;

Οι πιο συχνές μορφές θεραπείας για εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη είναι:

·         Ενεργητική παρακολούθηση/επιτήρηση

·         Χειρουργική (ριζική προστατεκτομή)

·         Ακτινοθεραπεία (βραχυθεραπεία και εξωτερική)

Ενεργός παρακολούθηση συνεπάγεται τακτικό έλεγχο (για παράδειγμα κάθε 3 με 6 μήνες), αφού ο καρκίνος του προστάτη είναι πάθηση που εξελίσσεται αργά. Η παρακολούθηση συνιστάται σε ασθενείς συνήθως μεγάλης ηλικίας με ένα μικρό όγκο που δεν είναι πολύ επιθετικός ή σε ασθενείς με μικρό προσδόκιμο επιβίωσης εξαιτίας άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας. Η επιλογή αυτή αξιολογείται με βάση τα χαρακτηριστικά ευρήματα της βιοψίας.

Η ριζική προστατεκτομή μπορεί να γίνει σήμερα είτε ανοικτά (με τομή) είτε ενδοσκοπικά (λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά). Το ογκολογικό αποτέλεσμα είναι ίδιο, αλλά οι ενδοσκοπικές μέθοδοι υπερτερούν λόγω μικρότερης νοσηλείας και μετεγχειρητικού πόνου. Κατά τη διάρκεια της ριζικής προστατεκτομής, το σύνολο του προστάτη θα πρέπει να αφαιρεθεί, μαζί με τις σπερματοδόχους κύστεις (ο καρκίνος μπορεί να επεκτείνεται σε αυτές). Σε κάποιες περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν και οι λεμφαδένες (λεμφαδενεκτομή).

Η ακτινοθεραπεία στοχεύει στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων και διακρίνεται στην εξωτερική ακτινοβολία και στη βραχυθεραπεία. Πολλές φορές, τα 2 αυτά είδη ακτινοβολιών χρησιμοποιούνται συνδυαστικά. Οι νεότερες τεχνικές ακτινοθεραπείας με την τεχνική IMRT/VMAT διενεργείται με τη χρήση υπερσύγχρονων γραμμικών επιταχυντών και παρέχουν τη δυνατότητα χορήγησης υψηλής δόσης ακτινοβολίας στην ανατομική περιοχή του όγκου ενώ παράλληλα προστατεύονται οι γύρω υγιείς ιστοί όπως το έντερο και η ουροδόχος κύστη.

Για ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζονται με μεταστατικό καρκίνο η βασική θεραπεία είναι ορμονοθεραπεία με αγωνιστές ή ανταγωνιστές το LH RH μαζί με αντιανδρογόνα.  Καινούρια αντιανδρογόνα είναι τα Abiraterone και Enzalutamide τα οποία προσφέρονται από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.  Επίσης χρησιμοποίηση χημειοθεραπείας κυρίως με βάση το Docetaxel (Taxotere). ‘Ενα νέο σκεύασμα το οποίο είναι ραδιοφάρμακο το Alpharadin (XOFIGO) επίσης παρέχεται από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.