06 Μαΐου, 2020

Η «Νέα Αροδαφνούσα» υποδέχεται τους πρώτους ασθενείς

Μεταφέρονται σήμερα οι πρώτοι ασθενείς στο νέο ανακαινισμένο Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα» του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου. Η Αροδαφνούσα λειτουργούσε προσωρινά σε άλλο χώρο, με περιορισμένο αριθμό κλινών, μέχρι την ολοκλήρωση των έργων επέκτασης και ανακαίνισης του Κέντρου καθώς και την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων αδειών από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό στους χώρους του και προχωρά με τη μεταφορά των ασθενών, ακολουθώντας όλες τις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

«Είμαστε βαθύτατα συγκινημένοι για την επιστροφή μας στο δικό μας χώρο, ο οποίος μας παρέχει τη δυνατότητα να προσφέρουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς ασθενείς» ανέφερε ο πρόεδρος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, Δρ. Αδάμος Αδάμου. «Είναι με μεγάλο αίσθημα ευθύνης που προχωρούμε στη μεταφορά των ασθενών μας στη νέα Αροδαφνούσα. Πρωταρχικό μέλημά μας είναι η προστασία τόσο των ασθενών, όσο και του προσωπικού μας γι’ αυτό έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και προφυλάξεις που απαιτούνται».

Σε πρώτη φάση, στην Αροδαφνούσα θα λειτουργήσει ο ένας από τους δύο θαλάμους, εξυπηρετώντας έτσι μέχρι και 16 ασθενείς. Ο δεύτερος θάλαμος, o οποίος διαθέτει 10 επιπρόσθετες κλίνες και αυξάνει τη δυναμική του Κέντρου σε 26 μονόκλινα δωμάτια, στο παρόν στάδιο δεν έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει. Ο δεύτερος θάλαμος θα λειτουργούσε δεδομένου ότι ο Σύνδεσμος θα διέθετε τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους οι οποίοι θα προέρχονταν από διάφορες εκδηλώσεις και ενέργειες όπως π.χ. η Πορεία Χριστοδούλας, αλλά και από την ένταξη του Συνδέσμου στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ. Η πανδημία του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί επηρέασαν τους προγραμματισμούς αυτούς.

Ο Δρ. Αδάμου επεσήμανε ότι ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου είναι αισιόδοξος γιατί η κυπριακή κοινωνία πάντα βρίσκεται στο πλάι του Συνδέσμου και δείχνει έμπρακτα τη στήριξή της με μεγάλη γενναιοδωρία. «Ακόμα μια πρόκληση βρίσκεται ενώπιον μας», επεσήμανε ο Δρ. Αδάμου. «Όμως, όπως πάντα θα παραμείνουμε αφοσιωμένοι στις ανάγκες των καρκινοπαθών συνανθρώπων μας και θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να συνεχίσει η προσφορά των υπηρεσιών μας προς όλους, δωρεάν και χωρίς προσκόμματα. Η νέα Αροδαφνούσα ξεκινά σήμερα τη λειτουργία της με 16 κλίνες – όσες λειτουργούσαμε και πριν την επέκταση. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα υπερβούμε τα οικονομικά εμπόδια και θα μπορούμε να λειτουργήσουμε το Κέντρο με την πλήρη δυναμικότητα του, εξυπηρετώντας έτσι περισσότερους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας που χρειάζονται ενδονοσοκομειακή φροντίδα»

Μετά από δεκαετίες ακατάπαυστης λειτουργίας, η «Αροδαφνούσα» έχει μεταμορφωθεί και εξελιχθεί σε ένα μοναδικό Κέντρο για τον τόπο μας. Με κίνητρο την προσφορά προς τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας, η «Νέα Αροδαφνούσα» θα προσφέρει ενδονοσοκομειακή φροντίδα, όπως επίσης, στους επιπλέον χώρους που δημιουργήθηκαν στο κτίριο, θα παρέχονται υπηρεσίες για εξωτερικούς ασθενείς. Στο νέο οίκημα του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, πέραν της ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας, θα προσφέρεται ψυχολογική, κοινωνική και πνευματική στήριξη, φυσικοθεραπεία και θεραπείες λεμφοιδήματος, αρωματοθεραπεία, καθώς επίσης και προγράμματα ημερήσιας απασχόλησης των ασθενών. Στο χώρο στεγάζονται τα Κεντρικά Γραφεία του Συνδέσμου και η Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Νοσηλευτικής Φροντίδας. Όλες οι υπηρεσίες του Συνδέσμου προσφέρονται προς όλους τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους, δωρεάν.