13 Μαρτίου, 2020

Πληροφορίες και οδηγίες για ασθενείς με καρκίνο και φροντιστές αναφορικά με τον κορωνοϊό (COVID-19)

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους οι ασθενείς με καρκίνο πιθανόν να παρουσιάσουν καταστολή του ανοσοποιητικού τους συστήματος, με αποτέλεσμα, αυτό να τους καθιστά επιρρεπείς σε λοιμώξεις, ιώσεις και κατ’ επέκταση στο νέο κορωνοϊό 2019 (COVID-19).
Η σωστή και συχνή πλύση χεριών, η αποφυγή αγγίγματος στο πρόσωπο όπως και άλλες απλές στρατηγικές, μπορεί να αποτρέψουν την εξάπλωση του COVID-19 και άλλων μεταδοτικών ασθενειών.

Ποια είναι τα συμπτώματα του COVID-19 και πώς διαφέρουν από αυτά του κρυολογήματος ή της γρίπης;
Ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια είναι τα συχνότερα αναφερόμενα συμπτώματα. Αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ παρόμοια με αυτά που σχετίζονται με τη γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα.

Πώς θα ξέρω αν έχω COVID-19 ή κάτι άλλο;
Στην πραγματικότητα όλα εξαρτώνται από την έκθεσή σας στο περιβάλλον και τους γύρω σας. Υπάρχει κίνδυνος να προσελκύσετε το COVID-19 μόνο αν έχετε ταξιδέψει πρόσφατα σε μια περιοχή όπου έχουν αναφέρει τεκμηριωμένα κρούσματα ή αν έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που μπορεί να έχει τον ιό.

Πόσο γρήγορα θα μπορούσα να αναπτύξω συμπτώματα μετά την έκθεση μου στον ιό;
Μπορεί να χρειαστούν έως και 14 ημέρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα COVID-19.

Ως ασθενής με καρκίνο, πότε πρέπει να εξεταστώ για το COVID-19;
Αυτή τη στιγμή, όλα εξαρτώνται από το αν έχετε ή όχι συμπτώματα COVID-19.
Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή αισθάνεστε δύσπνοια, καλέστε το 1420. Θα σας δοθούν οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια, ανάλογα με την κατάστασή σας.

Πώς γίνεται η εξέταση του COVID-19; Πότε πρέπει να εξεταστώ για το COVID-19;
Κατ 'αρχάς, θα σας παρακολουθήσουν για να διαπιστωθεί αν απαιτείται εξέταση. Ένας γιατρός ή μια νοσηλεύτρια θα σας κάνει μερικές ερωτήσεις, όπως εάν έχετε ταξιδέψει πρόσφατα, πού και πότε πήγατε και πόσο καιρό μείνατε εκεί. Θα σας ρωτήσουν επίσης αν έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου ή εάν ήρθατε σε στενή επαφή με κάποιον που είναι γνωστό ότι έχει τον ιό.
Στη συνέχεια, θα υπάρξει εξέταση των ζωτικών σημείων σας, συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας σας, για να διαπιστωθεί εάν έχετε πυρετό. Θα σας ρωτήσουν επίσης αν έχετε βήχα, αισθάνεστε δύσπνοια ή παρουσιάζετε οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα. Με βάση αυτό, θα καθοριστεί εάν πρέπει να εξεταστείτε για το COVID-19.

Πώς γίνεται ο έλεγχος για COVID-19;
Με ένα βαμβακερό μάκτρον (όπως μια μπατονέτα, αλλά με πολύ μακρύ ραβδί) το οποίο θα εισαχθεί στη μύτη σας για να ληφθεί ένα δείγμα βλέννας από την ρινική κοιλότητα. Ένα άλλο μάκτρον θα εισαχθεί στο στόμα σας για να παρθεί δείγμα από το λαιμό σας. Καμία εξέταση δεν μπορεί να σας κάνει κακό, αλλά μπορεί να είναι αρκετά άβολα και να προκαλέσει βήχα ή αντανακλαστικό. Τα δείγματα βλέννας θα σταλούν στο εργαστήριο για ανάλυση.

Τι πρέπει να κάνω εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά για το COVID-19;
Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων σας είναι θετικά, θα επικοινωνήσουν μαζί σας από τις ιατρικές υπηρεσίες και υπηρεσίες δημόσιας υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας με οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια.
Εάν είστε αρκετά άρρωστοι, ενδέχεται να εισαχθείτε στο νοσοκομείο.

Τι πρέπει να κάνω εάν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά για το COVID-19;
Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού ή/και της ομάδας φροντίδας. Συνεχίστε να τηρήτε αυστηρά τους κανόνες υγιεινής που αναφέρονται στις ανακοινώσεις της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Κράτους.  Δώστε έμφαση στην δική σας αυτό-φροντίδα. Πάρτε άφθονα υγρά, ξεκουραστείτε και επικοινωνήστε με την ομάδα φροντίδας εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις.

Συστήνεται σε όλους να διατηρήσουν τη ψυχραιμία τους, να παίρνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που δίνονται από το Υπουργείο Υγείας.