20 Μαΐου, 2016

Αδελφοποίηση «Αροδαφνούσας» με μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας «Γαλιλαία» στην Ελλαδα και «Casa Sperantei» στη Ρουμανία

Μια ξεχωριστή τελετή πραγματοποιήθηκε τη Κυριακή 15 Μαΐου, στην Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία» στα Σπάτα της Αττικής,σφραγίζοντας την αδελφοποίηση  μεταξύ της δικής μας «Αροδαφνούσας», της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία» της Ελλάδος και του HospiceCasaSperantei  στο Πρασόφ της Ρουμανίας. Μια σεμνή τελετή που χαρακτηρίστηκε από αληθινή αγάπη και επισημοποίησε τη συνεργασία των τριών Κέντρων που έχουν κοινή αποστολή την παροχή ανακουφιστικής φροντίδας προς τους καρκινοπαθείς και στήριξη των οικογενειών τους,όπως επίσης την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ασθενών. Προσκεκλημένοι στην εκδήλωση ήταν φίλοι και υποστηρικτές της ΜΑΦ Γαλιλαίας και της αδελφοποίησης των τριών Κέντρων. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο δήμαρχος Παλλήνης κ. Θανάσης Ζούτσος  και ο Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου οι οποίοι και προσφώνησαν την εκδήλωση.

Και τα τρία Κέντρα Ανακουφιστικής Φροντίδας γεννήθηκαν από ανθρώπους οραματιστές που έθεσαν σαν στόχο την δημιουργία κατάλληλων χώρων ανακουφιστικής φροντίδας για τους καρκινοπαθείς, προσφέροντας έτσι καλύτερες συνθήκες αντιμετώπισης των ασθενών και γενικότερα σφαιρική φροντίδα, αγάπη και στήριξη.

«Η συμπαράστασή σας είναι ανεκτίμητη και ως εκ τούτου είμαστε ευγνώμονες και γι’ αυτό σας ευχαριστώ» δήλωσε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος Χατζηνικολάου, δημιουργός της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία» και εμπνευστής της αδελφοποίησης. Χαρακτήρισε οικογενειακούς τους δεσμούς μεταξύ των συμμετεχόντων στην όλη προσπάθεια, ιατρούς, διεπιστημονικό προσωπικό, εθελοντές, ασθενείς και τους οικείους του. «Ήλθε η ώρα να συνυπογράψουμε, με την αδελφοποίηση, την βοήθεια απ’ τον ένα στον άλλο», τόνισε ο Σεβασμιότατος, μία κουλτούρα που υπάρχει ήδη μεταξύ των τριών μονάδων. «Μαζί θα προχωρήσουμε πιο οργανωμένα, ανταλλάσσοντας εμπειρίες σε εθνικό επίπεδο ο καθένας μας» κατέληξε.

Στη συνέχεια, η Εκτελεστική Διευθύντρια του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, κ. Μαρία Ιωαννίδου εκπροσωπώντας το Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα» ευχήθηκε η αδελφοποίηση να προσφέρει τη μέγιστη βοήθεια μεταξύ των τριών μελών και να οδηγήσει σε συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσίων προς τους συνανθρώπους μας.  Αναφέρθηκε στη ιστορία του Συνδέσμου, όταν μια ομάδα οραματιστών το 1976 δημιούργησε την Αροδαφνούσα, καταπολεμώντας συγχρόνως την προκατάληψη που υπήρχε τότε στην Κύπρο γύρω από την ασθένεια. Με 45 χρόνια πορείας, σήμερα ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου διαθέτει δύο Κέντρα και προσφέρει ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας σε Παγκύπρια βάση. Καταλήγοντας, ευχαρίστησε τους δύο «αδελφούς» Συνδέσμους που αποφάσισαν να συμμετέχουν  σε αυτό το όμορφο ταξίδι ανταλλαγής ιδεών, εμπειριών και πληροφοριών, σπάζοντας τα σύνορα και εκμηδενίζοντας αποστάσεις για κοινό όφελος. «Από αυτό το ταξίδι», όπως είπε «μόνο θετικά μπορούμε να αποκομίσουμε όλοι μας».

Η Διευθύντρια του HospiceCasaSperantei, Δρ DanielaMosοiu, χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους και δήλωσε πως ένιωθε ανάμεσα σε φίλους. Ξεκίνησε τονίζοντας ότι, όσον αφορά το έργο που παράγουν οι μονάδες, στους ανθρώπους που απασχολούνται εκεί, επικρατεί η δουλειά κι όχι τα λόγια. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους, όπως είπε  δεν έχουν χρόνο για προσποίηση αλλά είναι αληθινοί. Αναφέρθηκε στο έργο που διατελεί η Ρουμάνικη μονάδα τονίζοντας ότι έχουν εξυπηρετήσει χιλιάδες ασθενείς και εκπαιδεύσει πολλούς επαγγελματίες υγείες τόσο στην Ρουμανία όσο και σε άλλες χώρες. Κλείνοντας εξέφρασε τα θετικά της αδελφοποίησης για τους αδελφούς Συνδέσμους και το όφελος  για τους ασθενείς.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την υπογραφή του πρωτοκόλλου  αδελφοποίησης των τριών Κέντρων, που υπογραμμίζει  τη συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και εμπειριών,  όπως επίσης τη συμμετοχή στην έρευνα. Την όμορφη εκδήλωση έκλεισε η Δρ. Αλίκη Τσερκέζογλου, Διευθύντρια της ΜΑΦ Γαλιλαίας η οποία κάλεσε τον Καναδό πιανίστα κ. BryanVoll, να παρουσιάσει το μουσικό πρόγραμμα της εκδήλωσης. Ακολούθησε μικρή δεξίωση για τους παραβρισκόμενους.